Asina blaga spastična tetrapareza zdravljena z njeno lastno popkovnično krvjo

Samo nekaj mesecev po rojstvu Asie so njeni starši opazili, da nekaj ni v redu. Imela je težave z držanjem predmetov, gibanje ni bilo tekoče in zdelo se je, da zaostaja za razvojnimi mejniki. Po številnih neuspelih preiskavah pri različnih zdravnikih so Asia končno diagnosticirala blago spastično tetraplegijo zaradi pomanjkanja kisika ob rojstvu.

Čeprav za to motnjo ni zdravila, so staršem povedali, da lahko za zdravljenje simptomov in izboljšanje mišične funkcije uporabljajo kombinacijo fizioterapije in infuzije matičnih celic. Na Asiino srečo so se njeni starši odločili ob njenem rojstvu shranile matične celice iz popkovnične krvi, če bi jih kdaj potrebovala pri prihodnjih zdravljenjih, kot je ta.

Po nekaj raziskavah so se Asiini starši obrnili na univerzo Duke v Severni Karolini, kjer so raziskovalci izvajali klinično raziskavo za izboljšanje motoričnih sposobnosti pri otrocih z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi. Osebje na Dukeu je bilo skrbno in je razložilo postopek Asiini družini, preden aplikacijo infuzije. Postopek je popolnoma brez bolečin in je trajal le 15 minut.

Dva tedna po infuziji je Asia že začela bolje govoriti, teči in plezati, ko je pridobivala mišično moč v okončinah. Medtem ko še vedno potrebuje stalno fizioterapijo, je njen ortoped povedal, da pri otrocih s spastično tetraplegijo še nikoli ni videl takšnih izboljšav.

60% Asiine popkovnične krvi je bilo uporabljenih v prvi infuziji matičnih celic iz popkovnične krvi. Vendar so ji svetovali, naj se februarja 2018 ponovno vrne na univerzo Duke na drugo infuzijo, da bi okrepila okrevanje. Zahvaljujoč pravočasni odločitvi njenih staršev, da shranijo matične celice iz popkovnične krvi hčerke, Asia zdaj obiskuje plesne tečaje in živi srečno, zdravo življenje in ni prikrajšana zaradi njenega stanja.

Rerefence:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/asias-cord-blood-story

Več o matičnih celicah iz popkovnične krvi >>