Fantek Finley bo doma za Božič po terapiji z matičnimi celicami

Sedel letni fantek Finley iz Birminghama, Velika Britanija ima redko avtoimuno bolezen imenovano hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH). Potem ko so po čudežu našli ustreznega darovalca matičnih celic iz drugega konca sveta, Brazilije, je novembra prestal življenjsko pomembno presaditev matičnih celic in zdaj dobro okreva.

HLH je redka in potencialno smrtna bolezen, ki vpliva na bolnikov odziv imunskega sistema. Pogosto se pojavlja v ranem otroštvu in povzroča vrsto simptomov, vključno z vročino, vnetjem in poškodbami jeter, vranice in možganov. Finleyjevi simptomi so se začeli leta 2016, ko je imel komaj štiri leta.

“Finley se je pritoževal nad glavoboli, kar je pri štiriletnemu otroku čudno, … Rekli so, da so njegove slike [njegovih možganov] tako slabe, da so mislili, da bo pristal v komi.”

Jo Hill, Finleyeva mamica

Družina Finley se je junija 2019 prvič zaprosila za darovalca matičnih celic, čeprav so bile njegove možnosti, da bi našli ujemanje, majhne. V Veliki Britaniji je le 2% prebivalstva v javnem registru matičnih celic. Vendar so našli primernega darovalca, 43-letnega moškega v Braziliji in presaditev matičnih celic je bila opravljena zelo uspešno.

Jo je spregovorila o neverjetnem okrevanju njenega sina po presaditvi:

“Hvala nikoli ne bo dovolj za to, kar je ta čudovit človek storil za Fina. Največja zahvala bo namenjena njemu in vsem, ki so se javili za darovanje. “

Od presaditve Finley okreva v izolacijski sobi v otroški bolnišnici v Birminghamu, da bi zaščitil svoj imunski sistem, ki je v procesu okrevanja. Medtem ko zdravniki priporočajo, da ostanejo v izolaciji tri mesece, bo Finley na božični dan lahko z družino odšel »za nekaj ur«.

Reference:

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-7805747/Boy-7-life-saving-stem-cell-transplant-responded-amazingly-well.html