ČASOVNICA

Časovnica odkritja in uporabe matičnih celic

Vizualna časovnica raziskav matičnih celic iz popkovnične krvi

Popkovnična kri je v raziskave matičnih celic vključena že zadnjih 50 let. Zahvaljujoč številnim znanstvenim odkritjem in uspešnim terapijam, so matične celice iz popkovnične krvi danes pomemben del standardnega zdravljenja in kliničnih študij za veliko bolezni.

V zadnjih 50 letih je bilo izvedenih preko 40.000 transplantacij (zdravljenj) popkovnične krvi! Predstavljamo vam časovnico, ki predstavlja kako je popkovnična kri postala pomemben del raziskav matičnih celic.

1961: Odkritje matičnih celic

Dva znanstvenika iz Toronta, dr. James Till in Ernest McCulloch, sta objavila svoje odkritja, ki dokazujejo obstoj matičnih celic. Odkrila sta celice, ki so imele sposobnost samo obnove za različne namene. 

1968: Prva transplantacija (uporaba) matičnih celic

Robert A. Good iz Univerze v Minesoti je izvedel prvo transplantacijo nerakavega kostnega mozga z uporabo matičnih celic.

1978: V popkovnični krvi odkrili matične celice

V popkovnični krvi so odkrili hematopoetične matične celice - vrsta celic, ki se lahko razvije v kateri koli tip krvnih celic in se tudi nahaja v kostnem mozgu.

1988: Prvo uspešno zdravljenje z popkovnično krvjo

5 letni bolnik z Fanconijevo anemijo je prejel prvo zdravljenje z popkovnično krvjo svoje mlajše sestrice. Zdravljenje mu je rešilo življenje in je popolnoma zdrav do danes.

1989: Objavljene prve študije o popkovnični krvi

Pomemben članek dr. Broxmeyerja je bil objavljen v National Academy of Science. V članku navaja, da je popkovnične kri bogat vir matičnih celic za zdravljenje in obenem alternativen vir kostnemu mozgu.

1992: Shranjena prva popkovnična kri

New York Blood Center (New Yorški center za kri) je bila prva banka, ki je javno shranila darovano popkovnično kri. 

1993: Prvo zdravljenje levkemije z popkovnično krvjo

Mitch Santa je bil prvi, ki je prejel uspešno zdravljenje z popkovnično krvjo zaradi diagnoze akutne levkemije - star je bil manj kot 2 leti.

2002: Prva banka popkovnične krvi na svetu

Prva banka popkovnične krvi je odprla svoja vrata v Veliki Britaniji - starši imajo možnost zasebnega shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi.

2005: Pričnejo se klinične študije z popkovnično krvjo

Zdravniki pričnejo z raziskavami uporabe matičnih celic iz popkovnične krvi za cerebralno paralizo, kapi in poškodbe možganov.

2008: Odvzemi popkovnične krvi regulirani s strani HTA

HTA predpisi zagotavljajo, da so vsi odvzemi popkovnične krvi v Veliki Britaniji izvedeni s strani usposobljene osebe. 

2011: Poveča se uporaba popkovnične krvi

Število zdravljenj z popkovnično krvjo se je povečalo za 4x od leta 2008 - skupaj 30.000 zdravljenj po celem svetu.

2015: Klinične študije v teku za zdravljenje avtizma

Prva klinična študija odobrena s strani FDA za uporabo infuzije matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje avtističnih otrok, rezultati študije zelo pozitivni.

2016: Nadaljujejo se raziskave popkovnične krvi

Popkovnična kri je vključena v preko 1.200 kliničnih študij, preko 5.000 kliničnih študij pa se ukvarja z vlogo matičnih celic.

2017: Popkovnična kri pomaga pri zdravljenju cerebralne paralize

Dr. Joanne Kurtzberg iz Duke Univerze vodi klinično študijo, kjer zdravljenje z matičnimi celicami iz popkovnične krvi izboljša motorične sposobnosti pri bolnikih z cerebralno paralizo.

2015 - do danes: Klinične študije za zdravljenje multiple skleroze

Več kliničnih študij je objavilo zelo obetavne rezultate zdravljenja bolnikov z multiplo sklerozo preko regeneracije poškodovanih celic.

 


 

KONTAKTIRAJTE NAS IN Z VESELJEM VAM BOMO POMAGALI

KLIC (051 77 11 77) E-SPOROČILO