POGOSTA VPRAŠANJA

Odgovori na nekatera najpogostejša vprašanja v zvezi z odvzemom in shranjevanjem popkovnične krvi in tkiva.

O FUTURE HEALTH BIOBANK
V čem se Future Health Biobank razlikuje od ostalih bank matičnih celic?

Future Health Biobank je največja in najbolj izkušena banka matičnih celic v Veliki Britaniji in je s svojo prakso zbiranja matičnih celic, postopki, testiranji in dolgotrajnim shranjevanjem vodilna v svetu matičnih celic. Nekaj dejstev o banki Future Health:

  • je največja družinska banka v Veliki Britaniji
  • odvzeli in shranili smo več vzorcev kot vse banke matičnih celic v Veliki Britaniji skupaj
  • smo najbolj akreditirana družinska banka na svetu
  • imamo licence in certifikate s strani več nadzornih organov kot katera koli druga banka matičnih celic, zato ste lahko prepričani, da bodo matične celice vašega otroka v skrbi najbolj priznane družinske banke
  • smo edina banka matičnih celic na svetu, ki ima v lasti dva laboratorija in dve skladišči – v Veliki Britaniji in v Švici
  • imamo najboljšo logistiko in postopke za nemoteno delovanje tudi v izrednih situacijah.
Kako dolgo že delujete?

Podjetje Future Health Biobank je bilo ustanovljeno leta 2002 po triletnem raziskovanju in razvoju. Do danes smo zrasli v mednarodno prepoznano in vodilno banko na področju shranjevanja matičnih celic. Uspešno smo zbrali več kot 200.000 vzorcev iz 54-ih različnih držav.

Ali imate vsa potrebna dovoljenja?

Da. Pravzaprav imamo več certifikatov in licenc s strani več nadzornih organov kot katerakoli druga banka matičnih celic v Evropi. Imamo tudi licenco HTA (# 22503), licenco Swissmedic (# 500028), akreditacijo MHRA (# BEA21314) in certifikat ISO:9001 (#FC 554566). Pred kratkim smo prejeli tudi AABB akreditacijo in s tem postali najbolj akreditirana banka z matičnimi celicami na svetu.

Za seznam in razlago naših akreditacij KLIKNITE TUKAJ.

Kaj se zgodi v primeru slabega delovanja podjetja, oz. v primeru stečaja?

Zavedamo se negotovosti, ki vlada v svetu, zato nudimo matičnih celicam vašega otroka 100% zaščito. Da bi zavarovali vas in vašo družino v malo verjetnem primeru stečaja našega podjetja, smo ustanovili finančno neodvisno hčerinsko podjetje, v katerem je naložen del vašega plačila za shranjevanje. Ne glede na to, kaj se zgodi z našim podjetjem, ostane fond varen in vam zagotavlja popolno zaščito vašega vzorca in nadaljnjo nemoteno hrambo.

 

MATIČNE CELICE IN POROD
Ali sva med odvzemom vzorca z otrokom v kakršnemkoli tveganju?

Ne. Odvzem vzorca popkovnične krvi in tkiva se opravi po tretji fazi poroda, ko je zdravnik (oz.babica) prepričan, da ste vi in vaš otrok varna in zdrava. Ko sta posteljica in popkovina pred odvzemom oddvojena, je odvzem varen, neboleč in za vas in vašega otroka popolnoma brez tveganja.

Ali moram porodni načrt spremeniti, če želim shraniti matične celice otroka?

Ne. Tako pri naravnem porodu kot pri carskem rezu ni nobenih težav z odvzemom matičnih celic vašega otroka – vašega porodnega načrta ni potrebno spreminjati ali prilagajati.

Ali lahko pri porodu v vodi shranim matične celice?

Da. Če izberete porod v vodi, ravno tako lahko shranite matične celice. Rojstvo posteljice pa naj se ne bi zgodilo v vodi, saj se tako zmanjša tveganje nepotrebne izgube popkovnične krvi in s tem omogoči, da se matične celice lahko odvzame v primernih pogojih.

Ali naravni porod v tretji fazi vpliva na odvzem matičnih celic?

Verjetno. V nasprotju z aktivno vodenim porodom, kjer se rojstvo posteljice sproži z injekcijo, tretja faza poroda poteka brez zdravniškega posega. Če se odločite za naravni porod (v 3. fazi), morate vedeti, da lahko rojstvo posteljice traja tudi več kot eno uro, pri aktivno vodenemu pa približno pet minut. Posledično je količina krvi pri naravnem porodu manjša. Svetujemo vam, da se o možnostih odvzema matičnih celic pogovorite z zdravnikom.

Ali je pri zakasnelem prerezu popkovine dovolj krvi za shranitev?

Da. Po zadnjih študijah pri zakasnelem prerezu popkovine ni bistvene razlike v kvaliteti ali kvantiteti zbrane krvi.

 

ODVZEM POPKOVNIČNE KRI IN TKIVA POPKOVNICE
Kdo zbere popkovnično kri in tkivo?

Vse osebe, ki kakorkoli ravnajo s popkovnično krvjo in vzorci tkiv, morajo biti primerno usposobljene in s ustreznim dovoljenjem. Zbiranje vzorca se izvaja v porodnišnicah, kjer so tako zdravniki kot babice ustrezno usposobljene za odvzem vzorca popkovnične krvi in tkiva popkovnice.

Zakaj bi poleg popkovnične krvi shranili tudi popkovnično tkivo mojega otroka?

Popkovina vašega otroka je bogat vir mezenhimskih celic in hramba tkiva poleg krvi v Future Health pomeni, da lahko izoliramo dovolj celic za zdravljenja v prihodnosti. Shranili boste tudi več vzorcev, ki bodo lahko uporabljeni pri več zdravljenjih. Tako imate namesto enega vzorca, in ene možnosti zdravljenja, shranjenih več vzorcev. Mezenhimske celice se v Whartonovi žolici popkovničnega tkiva nahajajo v veliko višjih koncentracijah kot v popkovnični krvi, ki pa je bogat vir hematopoetskih matičnih celic. Poleg mezenhimskih celic, vsebuje popkovnično tkivo tudi epitelijske matične celice. Ker ima popkovnična kri le minimalno število mezenhimskih celic, je njihova izolacija izredno težaven proces. V nasprotju pa je učinkovitost obdelave in izolacije mezenhimskih celic iz popkovničnega tkiva 100%.

Mezenhimske celice se lahko spremenijo v kostne, hrustančne, živčne, maščobne in srčne celice, celice mehkega tkiva, hepatične in kožne celice; in zato v regenerativni medicini veliko obetajo.

S hrambo celic popkovnične krvi in tkiva vašega otroka, boste njemu in vaši družini zagotovili kvalitetno zalogo vseh treh vrst matičnih celic, torej maksimalno možno uporabo vzorcev vaših matičnih celic.

Katere bolnišnice dovolijo odvzem vzorca matičnih celic?

Vse porodnišnice v Sloveniji dovoli odvzem popkovnične krvi/tkiva. Dobro je, če se vnaprej pogovorite neposredno z vašo babico/porodničarjem, da boste imeli odvzem matičnih celic vpisan v potek poroda, s čimer se lahko na dan poroda ognete nepotrebnim zapletom. V trenutku, ko podpišete pogodbo z Future Health, mi pokrbimo tudi o dodatnem obveščanju porodnišnice v kateri nameravate roditi. Porodnišnico obvestimo, da imate načrtovan odvzem matičnih celic ter posredujemo vašo podpisano izjavo, ki je pogoj, da porodnišnica opravi odvzem.

Kako poteka odvzem popkovnične krvi in tkiva?

Odvzem je varen, neboleč in po rojstvu vašega otroka in posteljice traja le nekaj minut. Ko je popkovina prerezana, vaš izbrani zdravnik s priborom, ki se nahaja v Setu za odvzem vzorca, očisti popkovino. Za zbiranje popkovnične krvi se iglo, ki je na vrečki za kri, vstavi v popkovnično veno in v arterije, kjer se s pomočjo gravitacije zbere kri v vrečko.

Za popkovnično tkivo se uporabi 15 cm popkovine. Oba vzorca se varno spravi v Set, ki ga prevzame pristojni kurir v bolnici.

Kaj se zgodi, če pride med porodom do zapletov?

Varnost vas in vašega otroka je najpomembnejša. V primeru zapletov je zdravnikova oz. babičina prva naloga, da vam zagotovi zdravniško oskrbo. Šele, ko ste vi in vaš otrok v varnih rokah in je vajino zdravje stabilno, pride do postopka odvzema popkovnične krvi. Včasih pa se kljub zdravnikovemu trudu lahko zgodi, da do vzema vzorca ne more priti.

Kaj naj naredim, če pride do poroda sredi noči? Koga lahko pokličem?

Zdravstveno osebje vam je na voljo so 24 ur dnevno, zato ga lahko pokličete oz. obiščete kadarkoli. Poskrbeli bodo tudi za odvzem vzorca in odvzem krvi. Ekipa Future Health vam je na voljo 24 ur dnevno na telefonski številki 051 77 11 77 in pomagali vam bomo glede odvzema vzorca.

Kaj se zgodi po odvzemu vzorca?

Po uspešnem odvzemu vzorca nas pokličete na 051 77 11 77, na voljo smo vam 24 ur dnevo, zato lahko pokličete kadarkoli. Za vas bomo priskrbeli in organizirali zdravniško usposobljenega kurirja, ki bo prevzel vzorec popkovnične krvi in tkiva iz bolnice, ki ste jo izbrali in ga prinesel naravnost v naš laboratorij. Za zagotavljanje najvišje varnosti za ohranitev tkiva, vam priporočamo, da vzorce skrbno hranite v Setu za odvzem in ga hranite pri sobni temperaturi do prihoda kurirja.

Kako lahko shranim vzorec do prihoda kurirja?

Pokličite podjetje FH-S, celice prihodnosti na telefonsko števiko 051 77 11 77, da vam organiziramo prevzem vzorca. Prosimo vas, da vzorec hranite na sobni temperaturi v setu za shranjevanje matičnih celic, ki smo vam ga priskrbeli.

OBDELAVA IN SHRANJEVANJE VZORCA MATIČNIH CELIC
Za kakšno dobo lahko shranimo matične celice?

Trenutne raziskave kažejo, da je shranjena, odtajana in uporabljena popkovnična kri po 28-ih letih še vedno živa in ima terapevtsko vrednost, zato večina družinskih bank ponuja začetno shranjevanje za 25 let. Poleg raziskav, ki so v teku in skušajo ugotoviti maksimalno obdobje hrambe, strokovnjaki menijo, da bi lahko njihova hramba lahko trajala neskončno dolgo.

V kolikšnem času moramo vrniti vzorec v laboratorij?

Podjetje Future Health obdela vzorce običajno v 72-ih urah od trenutka rojstva. Večina vzorcev iz Evrope se zbere in obdela v manj kot 48-ih urah.

Kako hitro bo moj vzorec obdelan, ko pride v vaš laboratorij?

Vsi vzorci so obdelani takoj, ko jih sprejmemo v laboratorij v Švici ali Angliji. Če je bil odvzem vzorca opravljen ob 14:00 popoldan, bo vaš vzorec sprejet v laboratorij ob 7:00 naslednji dan in nemudoma obdelan.

Večina vzorcev se obdela v roku 48 ur od odvzema v porodnišnici.

O prvih rezultatih vas obvestimo v roku 7 delovnih dni.

Kakšne teste opravite na popkovnični krvi in tkivu?

Najprej se s štetjem celic CD34+ in CD45+ testira uspešnost preživetja celic v popkovnični krvi.Ta dva parametra nam povesta, koliko celic se nahaja v popkovnični krvi.

Delček tkiva popkovnice se uporabi za testiranje živosti celic, s katerim se potri, da se v tkivu nahajajo žive celice in bo vzorec tkiva ustrezen za morebitno zdravljenje.

Po uspešni obdelavi testiramo njuno mikrobno sterilnost. Zaradi nesterilne narave poroda in kljub strogim dezinfekcijskim postopkom še vedno obstaja možnost za mikrobno kontaminacijo.

Za kakšne teste uporabite materino kri?

V skladu z evropskim zakonom, se na dan poroda (ali v sedmih dneh po porodu) odvzame tudi majhno količino materine krvi, ki se jo mora testirati na:

Hepatitis B (osnovna protitelesa in antigene), Hepatitis C, HIV I in II ter Sifilis.

Kdaj lahko pričakujem rezultate testov?

Prvi rezultati vašega vzorca bodo na voljo v roku 7 dni od odvzema vzorca. Takoj ko so na voljo, vas obvestimo o rezultatih vašega vzorca.

Rezultati testiranja tkiva popkovnice so na voljo v roku 3-4 tednov od odvzema vzorca, saj je ugotavljanje živosti vzorca daljši proces.

Vsi rezultati testiranj vključno z testiranji materine krvi in mikrobne sterilnosti so običajno na voljo v roku 4 tenov vam posredujemo vse končne rezultate in certifikat o uspešno shranjenem vzorcu.

 

UPORABA MATIČNIH CELIC ZA ZDRAVLJENJE
Ali lahko vzorec uporabijo drugi družinski člani?

Matične celice, shranjena za vašega otroka so edinstvene in bodo vedno 100% ujemajoče za vašega otroka. Za sorojence je možnost ujemanja 1 od 4, za starše pa 1 od 12. Ti statistični podatki kažejo skromnejšo sliko od realne, saj so obdelani na podlagi 100% ujemanja. Učinkovito se lahko uporabi matične celice popkovnične krvi z dobro možnostjo ujemanja (67%), tako da je ujemanje z drugimi družinskimi člani še vedno visoko.

Ali je možno en vzorec shraniti večkrat?

Zelo malo verjetno je, da bi bil vzorec uporabljen več kot za eno zdravljenje, saj število matičnih celic v enem vzorcu največkrat zadostuje le za eno zdravljenje.

Kljub temu pa je v teku več kliničnih raziskav, s katerimi bodo razvili tehnologije, ki bi omogočili povečanje vzorca. S to tehnologijo bi majhne vzorce povečali na dovolj velike vzorce za zdravljenje, oz. zagotovo toliko, da bi en vzorec lahko uporabili večkrat.

Kaj se zgodi, če bi vzorec popkovnične krvi potrebovali za zdravljenje?

V tem primeru nas pokličete in nam posredujete podatke o vašem zdravniku in bolnici, kjer se boste zdravili. Mi jih bomo neposredno kontaktirali in organizirali prevoz vaših matičnih celic na dogovorjen dan in mesto.

Za kaj se lahko uporabi popkovnično tkivo?

Popkovnično tkivo je bogat vir mezenhimskih matičnih celic (MSCs). Le-te se lahko uporabijo v regenerativni medicini in za presaditev skupaj s hemopoetskimi matičnimi celicami (HSCs), ki se odvzamejo iz popkovnične krvi. Kombinacija dveh različnih vrst matičnih celic se je pokazala kot velik potencial pri izboljšanju uspešne presaditve. Mezenhimske celice so zelo primerne tudi pri presaditvi organov. V teku je tudi veliko kliničnih preizkusov, ki ugotavljajo potencialno uporabo mezenhimskih matičnih celic v zdravstvene namene.


KONTAKTIRAJTE NAS IN Z VESELJEM VAM BOMO POMAGALI

KLIC (051 77 11 77) E-SPOROČILO