POGOSTA VPRAŠANJA

Odgovori na nekatera najpogostejša vprašanja v zvezi z odvzemom in shranjevanjem popkovnične krvi in tkiva.

O FUTURE HEALTH BIOBANK

 

MATIČNE CELICE IN POROD
Ali sva med odvzemom vzorca z otrokom v kakršnemkoli tveganju?

Ne. Odvzem vzorca popkovnične krvi in tkiva se opravi po tretji fazi poroda, ko je zdravnik (oz.babica) prepričan, da ste vi in vaš otrok varna in zdrava. Ko sta posteljica in popkovina pred odvzemom oddvojena, je odvzem varen, neboleč in za vas in vašega otroka popolnoma brez tveganja.

Ali moram porodni načrt spremeniti, če želim shraniti matične celice otroka?

Ne. Tako pri naravnem porodu kot pri carskem rezu ni nobenih težav z odvzemom matičnih celic vašega otroka – vašega porodnega načrta ni potrebno spreminjati ali prilagajati.

Ali lahko pri porodu v vodi shranim matične celice?

Da. Če izberete porod v vodi, ravno tako lahko shranite matične celice. Rojstvo posteljice pa naj se ne bi zgodilo v vodi, saj se tako zmanjša tveganje nepotrebne izgube popkovnične krvi in s tem omogoči, da se matične celice lahko odvzame v primernih pogojih.

Ali naravni porod v tretji fazi vpliva na odvzem matičnih celic?

Verjetno. V nasprotju z aktivno vodenim porodom, kjer se rojstvo posteljice sproži z injekcijo, tretja faza poroda poteka brez zdravniškega posega. Če se odločite za naravni porod (v 3. fazi), morate vedeti, da lahko rojstvo posteljice traja tudi več kot eno uro, pri aktivno vodenemu pa približno pet minut. Posledično je količina krvi pri naravnem porodu manjša. Svetujemo vam, da se o možnostih odvzema matičnih celic pogovorite z zdravnikom.

Ali je pri zakasnelem prerezu popkovine dovolj krvi za shranitev?

Da. Po zadnjih študijah pri zakasnelem prerezu popkovine ni bistvene razlike v kvaliteti ali kvantiteti zbrane krvi.

 

ODVZEM POPKOVNIČNE KRI IN TKIVA POPKOVNICE
OBDELAVA IN SHRANJEVANJE VZORCA MATIČNIH CELIC
Za kakšno dobo lahko shranimo matične celice?

Trenutne raziskave kažejo, da je shranjena, odtajana in uporabljena popkovnična kri po 28-ih letih še vedno živa in ima terapevtsko vrednost, zato večina družinskih bank ponuja začetno shranjevanje za 25 let. Poleg raziskav, ki so v teku in skušajo ugotoviti maksimalno obdobje hrambe, strokovnjaki menijo, da bi lahko njihova hramba lahko trajala neskončno dolgo.

V kolikšnem času moramo vrniti vzorec v laboratorij?

Podjetje Future Health obdela vzorce običajno v 72-ih urah od trenutka rojstva. Večina vzorcev iz Evrope se zbere in obdela v manj kot 48-ih urah.

Kako hitro bo moj vzorec obdelan, ko pride v vaš laboratorij?

Vsi vzorci so obdelani takoj, ko jih sprejmemo v laboratorij v Švici ali Angliji. Če je bil odvzem vzorca opravljen ob 14:00 popoldan, bo vaš vzorec sprejet v laboratorij ob 7:00 naslednji dan in nemudoma obdelan.

Večina vzorcev se obdela v roku 48 ur od odvzema v porodnišnici.

O prvih rezultatih vas obvestimo v roku 7 delovnih dni.

Kakšne teste opravite na popkovnični krvi in tkivu?

Najprej se s štetjem celic CD34+ in CD45+ testira uspešnost preživetja celic v popkovnični krvi.Ta dva parametra nam povesta, koliko celic se nahaja v popkovnični krvi.

Delček tkiva popkovnice se uporabi za testiranje živosti celic, s katerim se potri, da se v tkivu nahajajo žive celice in bo vzorec tkiva ustrezen za morebitno zdravljenje.

Po uspešni obdelavi testiramo njuno mikrobno sterilnost. Zaradi nesterilne narave poroda in kljub strogim dezinfekcijskim postopkom še vedno obstaja možnost za mikrobno kontaminacijo.

Za kakšne teste uporabite materino kri?

V skladu z evropskim zakonom, se na dan poroda (ali v sedmih dneh po porodu) odvzame tudi majhno količino materine krvi, ki se jo mora testirati na:

Hepatitis B (osnovna protitelesa in antigene), Hepatitis C, HIV I in II ter Sifilis.

Kdaj lahko pričakujem rezultate testov?

Prvi rezultati vašega vzorca bodo na voljo v roku 7 dni od odvzema vzorca. Takoj ko so na voljo, vas obvestimo o rezultatih vašega vzorca.

Rezultati testiranja tkiva popkovnice so na voljo v roku 3-4 tednov od odvzema vzorca, saj je ugotavljanje živosti vzorca daljši proces.

Vsi rezultati testiranj vključno z testiranji materine krvi in mikrobne sterilnosti so običajno na voljo v roku 4 tenov vam posredujemo vse končne rezultate in certifikat o uspešno shranjenem vzorcu.

 

UPORABA MATIČNIH CELIC ZA ZDRAVLJENJE

KONTAKTIRAJTE NAS IN Z VESELJEM VAM BOMO POMAGALI

KLIC (051 77 11 77) E-SPOROČILO