Tkivo popkovine – najbogatejši vir matičnih celic?

Nedavno objavljen članek v medicinski reviji Stem Cell Research & Therapy kaže, da lahko tkivo popkovine zagotavlja velike količine matičnih celic na dolgi rok.

Teoretično to pomeni, da bi lahko imeli ljudje s shranjenim popkovničnim tkivom na voljo več matičnih celic za več zdravljenj. Med analizo so raziskovalci gojili vrsto matičnih celic, ki jih najdemo v tkivu popkovine, mezenhimske stromalne celice oz. mezenhimske matične celice (MSC) – med tem postopkom so odkrili, da ima MSC sposobnost kloniranja sebe v nekaj mesecih. To pomeni, da bi se lahko terapevtsko dostopni MSC v vzorcu tkiva popkovnice v laboratoriju dramatično namnožili, kar bi povečalo možnost uspeha pri zdravljenju.

MSC so obravnavani v več kot 800 kliničnih testih za 300 bolezni in stanj, zaradi sposobnosti popravljanja in regeneracije poškodovanega tkiva po celem telesu. Lahko regenerirajo celice v kosteh, hrustancu, mišicah, živcih in še več, raziskujejo pa jih za zdravljenje cerebralne paralize, artritisa in sladkorne bolezni tipa 1.

Tkivo popkovine je zaželen vir MSC v nasprotju s kostnim mozgom, saj je neinvazivno in etično nesporno za zbiranje ter ima še vedno isti terapevtski potencial. Vzorec popkovničnega tkiva je mogoče profesionalno odvzeti na katerem koli mestu z postopkom zakasnjenega rezanja popkovine, po rojstvu vašega otroka. DNK matičnih celic se 100 % ujema z vašim dojenčkom in ponuja 25 % ujemanje sorojencem.

Future Health Biobank je v ospredju raziskav, obdelave, shranjevanja popkovničnega tkiva. Kot del našega paketa shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi zagotavljamo specializirano shranjevanje matičnih celic iz tkiva popkovnice.