Po terapiji z matičnimi celicami spet uporablja roke

Matične celice

Leta 2016 je Kris Boesen doživel hudo poškodbo hrbtenjače, takrat je bil star 20 let. Do poškodbe je prišlo v hudi avtomobilski nesreči v Bakersfield, ZDA, po kateri je bil paraliziran od vratu navzdol. Poškodba je bila trajna in bil je obsojen na doživljenjsko paralizo.

Starši so dobili novo upanje, ko je bil Kris ustrezen kandidat za klinično študijo v Keck Medical Centre, Univerze v Kaliforniji. Študija je vključevala vbrizganje pripravka z matičnim celicam neposredno v hrbtenjačo.

Ta terapija z matičnimi celicami je znana kot AST-OPC1 in ima sposobnost razvoja in zaščite živčnih celic v centralnem živčnem sistemu. Tako pride do zdravljenja poškovbe na hrbtenjači pri poškodovanih bolnikih.

“Običajno so bolniki s poškodbo hrbtenjače podvrženi operaciji, ki stabilizira hrbtenico, ampak ne povrne motoričnih ali senzoričnih funkcij…S to študijo testiramo postopek, ki lahko izboljša nevrološke funkcije. To pomeni, da namesto doživljenjske paralize lahko pride do uporabe rok oz. dlani. Vzpostavitev tega nivoja funkcije lahko bistveno izboljša vsakodnevno življenje bolnikov s hudo poškodbo hrbtenjače.“

Charles Liu, Director of the USC Neurorestoration Center

Dva tedna po posegu se je Krisovo stanje začelo izboljšati. Po treh mesecih je ponovno imel povrnjene motorične in senzorične funkcije v rokah in dlaneh. Ponovno je lahko uporabljal telefon, pisal, sam premikal voziček in nasploh imel večjo neodvisnost.

V študiji je sodelovalo 25 bolnikov, ni bilo zaznani nobenih resnih stranskih učinkov. MRI testi so pri 95 % bolnikov pokazal razvoj tkivnega matriksa na mestu poškodbe, kar pomeni da so se vbrizgane matične celice začele razraščati.

Zaenkrat niti Kris niti ostali bolniki niso še sposobni hoditi, vendar je uspeh te študije odličen primer, kako imajo matične celice potencial za izboljšanje kvalitete življenja bolnikov z poškodbo hrbtenjače.

Kvalificirani bolniki za to klinično študijo v fazi 1/2 so bolniki med starostjo 18-69 let, s stabilno poškodbo, da lahko prejmejo terapijo matičnih celic, 14 – 30 dni po poškodbi.

 

Reference:

Experimental stem cell therapy helps paralyzed man regain use of arms and hands

https://blog.cirm.ca.gov/tag/kris-boesen/