Michael Schumacher naj bi bil zdravljen z matičnimi celicami

Legendarni voznik formule ena Michael Schumacher je po pionirski terapiji z matičnimi celicami zapustil bolnišnico Georges-Pompidou v Parizu, v upanju, da bo izboljšal trenutno stanje.

Schumacher je decembra 2013 v smučarski nesreči doživel hude poškodbe glave in preživel naslednjih šest mesecev v komi. Od takrat se zdravi doma v Švici in ga v javnosti niso videli. Njegova družina ne daje izjav glede njegovega stanje, ve pa se, da ne more hoditi ali stati in ima lahko težave s komunikacijo.

Oseba, ki je odgovorna za Schumacherjevo oskrbo, je svetovno priznani srčni kirurg Philippe Menasch, ki deluje v ospredju terapije z matičnimi celicami.

Infuzija matičnih celic je vznemirljiva in hitro razvijajoča se oblika regenerativnega zdravljenja. Matične celice iz popkovnične krvi (HSC) so ena izmed najbolj uveljavljenih vrst in lahko učinkovito zdravijo več kot 85 boleznih in stanjih. Vsako leto v Evropi več kot 26.000 bolnikov dobi zdravljenje z matičnimi celicami iz popkovnične krvi [1].

Ključno za Schumacherja je, da se matične celice raziskujejo tudi za zdravljenje nevrodegenerativne bolezni in travmatičnih poškodb možganov. Razume se, da je Schumacherjeva operacija vključevala intravenozno infuzijo matičnih celic v možgane ali srce v upanju, da popravijo poškodovano tkivo. Menasch je že prej komentiral uporabo matičnih celic za srčna obolenja, področje raziskav, ki je še v povojih:

“Nihče v resnici ne ve, kako delujejo matične celice. Trajno se ne presadijo v miokard [mišično tkivo srca] – po nekaj dneh ali tednih preprosto izginejo. Še vedno pa imate lahko koristne učinke med njihovim prehodnim bivanjem v srcu…, saj celice sproščajo molekule v tkivu. Hipoteza je, da zdravljenje prihaja iz samega srca, ki ga spodbujajo te molekule. ”

Študija Univerze v Plymouthu, objavljena v junijski reviji Cell Reports, podpira te trditve, saj je ugotovila, da bi lahko nevronske matične celice uporabili za “prebujanje” in proizvodnjo novih živčnih celic v možganih.

Čeprav je glede Schumacherjevega trenutnega stanja ali kako je operacija minila še vedno precej negotovosti, se upa, da bo kmalu objavljenih več podrobnosti.

Reference:

[1] https://www.stuff.co.nz/sport/motorsport/115830529/reported-stem-cell-treatment-could-give-hope-to-michael-schumacher

[2] https://eurekalert.org/pub_releases/2019-06/uop-rsn060619.php