Amelija v remisiji po presaditvi matičnih celic iz popkovnične krvi

Amelija v remisiji po zdravljenju raka s presaditvijo matičnih celic iz popkovnične krvi

Amelia Topa, mlada punčka iz severovzhoda Anglije, bo doma pravočasno za božič, po prejemu pionirske presaditve matičnih celic za zdravljenje redke kombinacije raka.

Amelijini starši so opazili prve opozorilne znake bolezni njihove hčerke, ko so se na njenem telesu po rojstvu pojavile dvignjene škrlatne lise. Ni bilo dolgo, preden so mali Ameliji postavila diagnozo dveh vrst levkemije – akutno limfoblastično levkemijo in akutno mieloidno levkemijo.

Njena mama Kerri Paton je o prvi presaditvi Amelije v letu 2017 povedala:

“Zelo redko se je roditi z levkemijo, vendar roditi se z mešanico dveh vrst je skoraj neverjetno.”

Zdravniki so Ameliji izvedli presaditev kostnega mozga z uporabo matičnih celic, ki jih je daroval moški, star med 16 in 30 let. Zdravljenje je delovalo, naslednjo jesen je bila doma in čakala prihod svojega mlajšega bratca.

Na žalost pa so testi pokazali, da se je kljub presaditvi kostnega mozga, Amelijin rak vrnil. Po intenzivni kemoterapije so junija 2019 izvedli drugo presaditev, tokrat z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi.

Matične celice iz popkovnične krvi so bile uspešne in Amelia je zdaj v remisiji, kar je veliko olajšanje za družino. Zdaj se veselita, da bosta hčer pravočasno pripeljala domov za srečen božič.

Gospa Paton je povedala:

“Amelia je odlično prestala presaditev in zdaj ji gre zelo dobro, ne bi mogla biti bolj ponosna na njo. Upam, da bo Amelijina zgodba pomagala drugim družinam, ki so prebolele raka – na koncu tunela je luč.”

Amelia je bila izbrana tudi za posebno nagrado Cancer Research UK Children and Young People Star Award kot priznanje za pogum, ki ga je pokazala od postavitve diagnoze.

 

Reference:

North-east toddler overcomes cancer after pioneering stem cell treatment

Več o možnostih shranjevanja popkovnične krvi >>>